Que estem patim una greu crisi econòmica és ben evident, ho constatem en el dia a dia de cada casa i ens ho recorden a tota hora els mitjans de comunicació. Tant és així, que hi ha qui ha trobat l’excusa perfecta per llevar-se del damunt tots els mals o totes les responsabilitats, segons com es mire. Així, hem anat constatant com, malauradament, hi ha moltes empreses que s’han vist obligades a tancar o a reduir la producció i la plantilla, però també hi ha empresaris que han aprofitat l’ocasió per a passar-li el forrellat a l’empresa, arreplegar els beneficis i deixar al carrer els treballadors i les treballadores.



Pel que fa als ajuntaments, també n’estem veient de tots els colors. N’hi ha que, amb temps i amb previsió del que ens venia al damunt, s’han dedicat a prendre mesures pressupostàries i de gestió contra la crisi, especialment amb planificació, el control del gasto corrent, l’optimització dels recursos i el reforç de les polítiques socials i de foment de l’ocupació, i el suport als sectors econòmics locals.

N’hi ha d’altres, com el govern popular de Meliana, que han fet tot el contrari: no van voler debatre diferents mesures per a contrarestar la crisi econòmica que el BLOC els vam proposar al setembre passat, han aprovat uns pressupostos en el 2008 i el 2009 amb el gasto descontrolat i quan, suposadament, volien aplicar mesures de contenció en el gasto han fet un bunyol, tard, malament i generant crispació, com hem comprovat recentment amb la gestió del Conservatori Municipal i la seua oferta educativa.

La realitat és que el PP de Meliana ha liquidat el seu primer pressupost complet, el del 2008, amb tots els indicadors econòmics en negatiu, fet que no havia ocorregut mai en l’Ajuntament de Meliana. El romanent de tresoreria, la diferència entre ingressos i gastos contemplats en el pressupost, ha sigut negatiu en 289.344,78 €; i el Reconeixement Extrajudicial de Crèdit, és a dir factures sense consignació pressupostària o amb consignació insuficient, de 148.615,25 €. Així, en un any han gastat 437.960,03 € més dels que realment tenien en el pressupost.

Això sí, davant esta greu situació econòmica, hem vist com l’alcalde Blas Devís i el seu govern han més que duplicat les seues retribucions respecte de governs anteriors, tot i mesures de maquillatge com una reducció insuficient del 5% per a enguany. Així, al 2009, només el cost dels 8 regidors i regidores del govern popular ens costaran als melianers i a les melianeres uns 140.000 €, més del 2% de tot el pressupost ordinari de l’Ajuntament. Per al PP de Meliana, crisi, quina crisi?

Josep Riera



Portaveu del Bloc de l’Ajuntament de Meliana