En el ple ordinari del mes de març, el Partit Popular de Meliana votava en contra d’una moció presentada pel BLOC, de suport a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana-FSMCV, i que instava la Generalitat a complir els acords firmats amb esta entitat des del 2008, especialment els econòmics. L’incompliment per part de la Conselleria de Cultura està causant problemes reals i angoixants de funcionament tant a la federació mateix com al conjunt de societats musicals associades, 525 per totes les comarques valencianes, amb més de 200.000 socis, 40.000 músics i 60.000 alumnes. Especialment preocupant és la situació per què travessen les escoles d’educands, que no poden pagar ni el professorat.



El posicionament del Partit Popular contra la FSMCV des de les diferents institucions, tant des de la Generalitat, com des de les diputacions i els ajuntaments mateix, és incomprensible, i del tot injustificable, en un país on la música està arrelada a cada poble per mitjà de les societats musicals que, a més, formen part també de qualsevol manifestació festiva de qualsevol indret. No debades, el 50% de les societats musicals de tot l’Estat es troben al País Valencià.

No s’entén, per tant, esta hostilitat envers el teixit musical de la societat valenciana. El regateig i el mercadeig a què sotmet la Generalitat les societats musicals contrasta, i molt, amb el malbaratament de milers i milers d’euros que el govern popular està destinant a omplir de programació el Palau de les Arts Reina Sofia la construcció del qual, d’altra banda, ha costat una fortuna milionària. Als ciutadans i a les ciutadanes, se’ns fa molt difícil d’entendre, per exemple, que el senyor Lorin Maazel s’emporte 4,5 milions d’euros en tres anys, pagats pels valencianes i les valencianes, per dirigir l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, i, en canvi, no hi haja diners per als instruments, els professors i els locals de les nostres societats musicals.

Cal recordar també en quina situació d’abandó es troba l’ensenyament musical reglat al nostre país. Una competència directa del govern autonòmic i, per tant, de la Conselleria d’Educació. On està el mapa escolar de l’educació musical? On està la xarxa de conservatoris públics dependents de la Conselleria? On està el suport econòmic de la Generalitat als conservatoris municipals que han de cobrir el forat generat per la Conselleria ? L’exemple el teniu a Meliana. L’anterior conservatori s’hagué de tancar perquè ni la Generalitat ni la Diputació aportaren un cèntim per a la seua insonorització. Ara, després del tancament judicial, el nou conservatori s’està construint amb diners de l’Estat, gràcies al pla Zapatero del 2009. De nou, ni un cèntim de la Generalitat.

Malauradament, cada vegada estem constatant amb més evidències que el Partit Popular ha optat per una política elitista i milionària allunyada de la realitat del dia a dia, d’allò que preocupa a la ciutadania. Ho estem veient en el model musical del nostre govern autonòmic, però ocorre el mateix amb l’esportiu, on no hi ha diners per a l’esport base i les infraestructures esportives municipals, o per a construir la Ciutat de la Pilota de Montcada –bàsica per al foment del nostre esport autòcton-; però sí que hi ha fortunes per a gastar-se en la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 de València i el corresponent Gran Premi, o per a la Copa de l’Amèrica o la Volvo Ocean Race. Unes manifestacions esportives en què participen un, o cap, valencià i que, en tot cas, la majoria ha de vore per la tele.

I parlem de televisió, perquè la nostra, la Televisió Valenciana, contribuïx a eixe elitisme. La Fórmula 1 i la Copa de l’Amèrica ens l’estaquen a tota hora, en directe i en diferit, en horari de màxima audiència i per Canal 9; mentre que per vore la final del Trofeu Bancaixa d’Escala i Corda ens hem hagut de conformar amb la retransmissió en diferit i per Punt 2. El BLOC volem que el pròxim Certamen Internacional de Bandes de Música siga retransmés en directe i per Canal 9. El BLOC reclamem que la nostra televisió incloga programes i actuacions dels músics i dels grups valencians que fan música en valencià, ara mateix absents de manera del tot injustificable de la graella televisiva.

Les evidències són clares. El BLOC donem suport a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i a la música valenciana i en valencià. El Partit Popular, en canvi, no fa altre que generar conflicte. Ho hem pogut vore a Meliana i a tot el país.

Josep Riera

Portaveu del BLOC de Meliana