PER AL VEÏNAT, MENYS SERVICIS I MÉS IMPOSTOS

Els pressupostos municipals del 2012, que el Partit Popular acaba d’aprovar, de 6,5 milions d’euros, són els menys socials i els que presenten més retallades en servicis i prestacions dels últims 10 anys. Uns pressupostos que, a més, es basen en l’augment dels impostos als melianers i les melianeres, especialment la contribució urbana (IBI).

Per a Josep Riera, portaveu de BLOC-Compromís, “la manera de quadrar els comptes del Partit Popular és l’augment dels impostos, en lloc de reduir partides totalment desproporcionades com ara el subministrament elèctric, la telefonia mòbil i fixa i d’altres, que constaten un gasto sense control”. Especialment significatiu serà l’augment en la contribució urbana (IBI), que patirà l’actualització casdastral que s’arrossega des del 2004 i, a més, l’augment del 6% en tots els immobles que superen els 44.132 €. Igualment, és molt cridaner que s’hagen pressupostat 40.000 € en multes de trànsit.

Com diu el responsable valencianista, “preocupa, i molt, que els populars tinguen previst gastar-se uns 40.000 € en tancar el solar d’enfront del conservatori nou, que no és cap prioritat, en lloc d’invertir, per exemple, en eficiència energètica per a reduir la factura de la llum de l’Ajuntament. Les prioritats no estan gens clares”. Les poques inversions que es fan amb recursos propis es corresponen amb la retallada del 5% dels jornals dels treballadors i les treballadores de l’Ajuntament, a més del despatxament de tres treballadores. Unes retallades que contrasten amb el fet que l’equip de govern popular es gastarà en els seus jornals uns 135.000 €, més del 2% dels recursos ordinaris de l’Ajuntament. 

Per a Riera “crida molt l’atenció que la partida per a atendre les necessitats més bàsiques dels Servicis Socials s’haja reduït a 16.000 € quan al 2011, ja pels efectes de la crisi es va haver d’ampliar en diverses ocasions”. Una cosa semblant ocorre amb la cooperació, que s’ha reduït a només 10.000 €, el 0,13% dels recursos ordinaris, molt lluny del 0,7% que demanen les ONG, i que les administracions acordaren. Tampoc s’entén, l’escàs suport als sectors econòmics tradicionals de Meliana, el comerç i l’agricultura. Seran significatives les retallades a totes les entitats i associacions de Meliana, prop d’un 15%. Estes retallades s’han d’afegir a la congelació que, per sistema, ha aplicat el PP en els 4 anys anteriors. Això fa perillar el futur de moltes entitats i del teixit associatiu de Meliana. Conclou el regidor que, “en el poc temps que vam tindre per a estudiar els pressupostos, des de BLOC-Compromís vam fer diferents propostes per a corregir estes situacions, propostes que el Partit Popular va rebutjar”.