FIRMEN UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ

Els ajuntaments de Meliana, Foios i Albalat dels Sorells han aprovat en els diferents plens municipals de setembre el conveni de col·laboració per a optar a projectes i programes europeus. El conveni l’han firmat hui els tres alcaldes, Josep Riera, Sergi Ruiz i Nicolau Claramunt, respectivament, al Saló Nolla de l’Ajuntament de Meliana.

Com ha indicat l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, “des de l’inici de la legislatura, els tres ajuntaments estem treballant la manera de col·laborar per tal de poder realitzar projectes i estratègies supramunicipals i poder optar als programes i als fons europeus. En concret, optem a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà, Sostenible i Integrat (EDUSI)”. Una estratègia per a les àrees urbanes que té una vigència del 2014 al 2020 i que, necessàriament, ha de reunir el requisit d’abastar almenys 20.000 habitants en municipis que conformen una conurbació, requisits que Meliana, Foios i Albalat dels Sorells, junts, complixen.

firmaconveniedusi0610162

L’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, explica que “esta estratègia l’hem enfocada amb la finalitat d’adaptar els nostres nuclis urbans al nou marc territorial que està definint la Generalitat amb els diferents plans d’acció territorial i dins de l’entorn protegit de l’horta”. Això sí, incloent-hi els objectius temàtics que marca la Unió Europea per a esta estratègia urbana, que ha d’incloure accions d’innovació, desenvolupament i investigació (I+D+I), l’impuls d’economies baixes en carboni, medi ambient i eficiència energètica, ocupació i mobilitat laboral, i pobresa i inclusió social.

D’altra banda, Josep Riera, alcalde de Meliana, incidix en el fet que “es tracta d’adaptar els projectes que cada municipi estem definint des dels nostres governs a una estratègia comuna que ens permeta accedir a estos fons europeus. Els tres pobles tenim una morfologia urbana molt semblant, una realitat socioeconòmica pareguda i unes necessitats comunes, això facilita molt l’impuls d’esta estratègia”. Este programa europeu permet inversions de fins a 10 milions d’euros que es repartixen al 50% entre la Unió Europea i el conjunt dels tres ajuntaments durant tot el període de vigència de l’estratègia.

El conveni, en les diferents sessions plenàries, ha rebut el suport de tots els grups polítics llevat del Grup Municipal Popular de Meliana. El conveni inclou l’encomana de la redacció de l’estratègia a la consultora Auren, amb una àmplia experiència en este tipus de projectes europeus, amb la col·laboració de la Universitat de València. Una estratègia que, per a la seua elaboració, ha de comptar indefugiblement amb un procés important de participació ciutadana que es desplegarà en els pròxims mesos.

firmaconveniedusi061016

El document haurà d’estar elaborat abans que finalitze l’any per tal de poder optar a la segona convocatòria de selecció de les estratègies, prevista per a este tram final del 2016. La primera convocatòria es va publicar en el BOE del 17 de novembre de 2015 i s’ha resolt ara a primers d’octubre.