ESCULTURES I INSTAL·LACIONS SENSIBLES AMB ENERGIES NETES

La sala d’exposicions de l’Institut Municipal de Cultura de Meliana (IMC) oferix fins al 16 de febrer una mostra de l’artista local José Antonio Orts (Roca-Meliana, 1955). L’escultor, alhora músic i amb amplis coneixements d’electrònica, presenta un conjunt d’escultures i instal·lacions lluminoses o sonores sensibles a la presència del visitant, ja que prenen d’ell una part de la seua energia vital, dels gestos i dels moviments. Com diu l’escultor, “l’espectador, en transferir-los una part de l’estat vital, les humanitza, les completa i les acaba. D’esta manera, les obres sempre són diferents, ja que depenen de cada espectador, dels seus gestos i del seu estat d’ànim”.

El conjunt d’obres també té una forta relació amb les energies netes, ja que la majoria de les peces funcionen amb l’energia de la llum ambiental que prenen de la sala d’exposicions mateix per mitjà de plaques fotovoltaiques. Es genera una realitat màgica de les energies netes, ja que els seus fluxos són alterats per l’espectador i esdevenen ritmes lluminosos o sonors. Així, l’exposició està muntada peça a peça per a la sala. El lloc de cap d’elles és a l’atzar i totes són el resultat de la funció perquè han estat creades.

Per a l’exposició s’ha editat un catàleg que compta amb la introducció del conservador de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Josep Salvador, coneixedor des dels inicis de l’obra d’Orts. No debades, l’IVAM compta en el seu fons artístic amb cinc obres de l’artista qui, a més, és un dels habituals en les exposicions col·lectives del museu vinculades a l’Art sonor.

L’exposició fou inaugurada pel president de l’Institut Municipal de Cultura, Pere Cano, qui, a més d’incidir en l’aspecte multidisciplinari, artístic i humanístic, de José Antonio Orts, i en la seua sensibilitat, va agrair-li “el seu compromís amb la dinamització cultural del municipi com a membre de la Junta Rectora de l’IMC i les seues aportacions sempre molt raonades”. L’exposició va comptar amb l’actuació de la parella de dansa formada per Henar Fuentetaja i Miguel Tornero qui, amb els seus moviments sensibles, van evidenciar al nombrós públic assistent l’harmonia de llum i so emanada de les obres.

José Antonio Orts té un currículum extens i molt complet quant a formació, beques o com a artista resident, a l’Estat espanyol, a Itàlia i, especialment, a Alemanya. Des dels anys 80 del segle passat fins a l’actualitat, ha participat en nombroses exposicions a Europa i a Amèrica, tant individuals com col·lectives.