AL CENTRE CULTURAL RAUSELL, QUE INCLOU L’ESPAI MOSMEL

Divendres passat, l’Institut Municipal de Cultura de l’Ajuntament de Meliana (IMC) presentava la recentment reconeguda Col·lecció Museogràfica d’Art de Meliana – Mosmel per part de la Generalitat Valenciana com a col·lecció de la Comunitat Valenciana, d’acord amb la Resolució del 6 de febrer de 2018 del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà Ibáñez, publicada en el DOGV el 13 de febrer.

La col·lecció consta actualment de més de 200 peces entre pintura, escultura, fotografia, gravat i dibuix que abasten fonamentalment el període dels últims 30 anys, tot i que en forma part l’obra dels quatre artistes locals de final del segle XIX i principi del XX, precursors de la tradició de les arts plàstiques a Meliana. El conjunt de les obres corresponen a 129 artistes, dels quals 32 són nascuts a Meliana o hi han viscut i 97 són d’altres procedències, majoritàriament valencians. Amb motiu de l’acte, s’ha editat el primer catàleg de la col·lecció que abasta aquestes tres dècades, el període comprés entre 1988 i 2018.

L’acte va comptar amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó i el catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València, Romà de la Calle. Hi va assistir un públic nombrós, més de 250 persones, entres els quals molts i moltes artistes locals i familiars; i també pintors i escultors que al llarg d’aquests anys han sigut premiats i premiades en les successives biennals de pintura i escultura, o en el premi de fotografia.

Segons explica el president de l’institut Municipal de Cultura, Pere Cano, “és el reconeixement a tres decàdes de trajectòria i de projecte cultural en les arts plàstiques a Meliana, que s’ha bastit amb les decisions de les diferents juntes rectores de l’IMC i dels regidors de Cultura corresponents, i les successives corporacions municipals, que ho han fet possible”. En aquest sentit, el nou espai expositiu s’inicià la legislatura anterior per a allotjar la Mostra Permanent de Belles Arts de Meliana (MOSMEL) centrada en els artistes i les artistes locals i impulsada per tres d’ells, Josep Maria Rausell, Enric Ruiz i Víctor Cardells. Per això, incideix el regidor, “s’ha volgut que el reconeixement per part de la Generalitat al conjunt de tota la col·lecció incloguera expressament el concepte i el terme Mosmel”.

L’acte de presentació de la col·lecció també va servir per a fer una xicoteta mostra del que es pretén amb la creació d’aquest nou espai cultural que recentmet, per acord plenari, s’ha anomenat Centre Cultural Rausell, on també seran protagonistes altres disciplines artístiques. Així, tres dones músics del municipi, Maite Aguilar, Patricia Genís i Lourdes Martínez van interpretar diferents peces de flauta i violí en diferents espais de l’edifici; el professor de l’escola municipal de dansa Miguel Tornero va representar una peça a l’escenari del saló d’actes; i l’escriptora Maria Jesús Bolta va recitar un text que va crear expressament per a l’esdeveniment. La part audiovisual també hi va tindre el seu espai amb la projecció d’alguns vídeos que van servir de presentació dels difrents artistes locals.