UNANIMITAT DE TOTS ELS GRUPS POLÍTICS

L’Ajuntament de Meliana, per unanimitat de tots els grups polítics (BLOC, PSOE i PP), ha aprovat diverses al·legacions al projecte bàsic del traçat de l’AVE València-Castelló al seu pas pel terme de Meliana. A més, s’hi han inclòs al·legacions consensuades per tots els municipis afectats de l’Horta Nord, llevat d’Alboraia, que no ha mantingut la unitat d’acció dels ajuntaments, fet que fou posat en evidència pel BLOC en el ple, atés que l’alcalde d’Alboraia és president comarcal del PP i diputat provincial. Vos adjuntem l’acord plenari.

Tot i això en fem un resum. Les al·legacions s’han presentat en cascada. És a dir, en primer lloc s’insistix en el traçat alternatiu pel by-pass que va elaborar al seu dia l’Ajuntament de Meliana, durant l’alcaldia del BLOC, conjuntament amb la Universitat Politècnica de València i al qual es van adherir tots els ajuntaments de l’Horta Nord. Si el Ministeri de Foment continua desestimant esta proposta alternativa, es demana el soterrament de l’AVE pel terme de Meliana, atés que, en passar Roca-Cúiper, l’AVE haurà de passar per davall les vies actuals de RENFE, segons el projecte del Ministeri.

Si el Ministeri tampoc atén esta segona opció, es plantegen diverses al·legacions per a suavitzar el traçat que ha proposat el Ministeri de Foment, i que s’han plasmat en dos propostes. En qualsevol cas, les vies actuals de RENFE s’haurien d’adossar al traçat de l’AVE per tal de traure-les del nucli de Roca-Cúiper. Estes opcions també plantegen suprimir el túnel nou del camí de les Vinyes (Magistre), per tal de poder reduir l’alçària del talús de la plataforma i, en lloc dels 3 metres d’alçària per la major part del terme, vaja a cota zero. Això permetria reduir l’alçària dels ponts nous de Roca (camí del Borriquillo i camí de la Mar) i, per tant, l’impacte d’estes noves infraestructures. A més, es contempla la possibilitat d’eliminar el pont nou del camí del Borriquillo, que el Ministeri execute la connexió (circumval·lació) contemplat en el PRIM de Roca, que enllaçaria el pont nou del camí de la Mar amb el pont actual que hi ha damunt les vies de RENFE -amb la qual cosa es trauria el trànsit de l’interior del nucli de Roca-. Es fan diverses propostes per tal de suprimir aquelles vies de servici noves, d’accés als camps, que resulten innecessàries (Així, en els plànols, les infraestructures que es mantindrien figuren en taronja i les que se suprimirien, en verd); i també la ubicació de pantalles acústiques al llarg de tot el sòl urbà previst en el Pla General d’Ordenació Urbana a Roca per a evitar les molèsties del soroll.

Finalment, s’han inclòs al·legacions particulars presentades per alguns veïns de Roca i la mateixa Associació de Veïns de Roca-Cúiper.

Pots descarregar-te el document complet de l’acord planari i les diferents propostes al traçat de l’AVE des dels següent enllaços: