AL PROGRAMA HORITZÓ 2020 DE REGENERACIÓ AMBIENTAL
Els ajuntaments de Meliana, Foios, Albalat dels Sorells i Godella han presentat un projecte europeu conjunt dins del marc del programa Horitzó 2020 centrat en la regeneració ambiental d’espais urbans o metropolitans degradats.
En este cas, el projecte es presenta en consorci amb altres ciutats europees, tant del nord com del sud d’Europa. Concretament hi ha tres ciutats motor o Runner, Meliana -que agrupa els altres municipis de l’Horta Nord- Herstal (Bèlgica) i Dessau-Rosslau (Alemanya); i tres ciutats associades o Followers amb Vilanova de Gaia (Portugal), Salo (Finlàndia) i Mòdena (Itàlia). A més, hi haurà accions concretes a ciutats xineses i d’Amèrica Llatina, d’acord amb els requisits del programa, concretament les ciutats de Chengdu (la Xina), Montevideo (l’Uruguai), Bogotà (Colòmbia) i Quito (l’Equador). El cost aproximat del programa és de 12 milions d’euros. El projecte està coordinat per la Universitat Politècnica de València pel Departament d’Acció Internacional dirigit per Javier Orozco, i hi participen altres universitats i instituts tecnològics dels països de referència.
Com ha indicat l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, “en el cas d’Albalat l’actuació que es planteja és una zona verda línial de la vora urbana a la zona est del nucli urbà que, d’una banda, ha de funcionar com a pantalla verda amb el desdoblament de la CV-300 i, de l’altra, com a transició del nucli utbà amb l’horta”.
L’alcalde de Foios, Sergi Ruiz explica que “en el nostre cas plantegem la integració del polígon industrial i de servicis de la Mar, actualment desenrotllat d’una manera parcial i amb deficiències urbanístiques, amb l’entorn immediat de l’horta. Es tracta d’incloure valor mediambiental afegit com un dels atractius del polígon”.
D’altra banda, Josep Riera, alcalde de Meliana, incidix en el fet que “nosaltres volem aportar un dels elements singulars que té el nostre municipi, que és la platja, un espai mediambiental de referència a la comarca en ser una de les poques zones que no ha patit una urbanització agressiva. Es tracta de regenerar tota esta zona que, a més, també compartim en una part amb Foios i Albalat ”.
Finalment, l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, exposa que “en el cas de Godella l’actuació que hem inclòs és la regeneració del bosc de la Devesa com a parc púclic. Es tracta d’un espai amb un valor natural i paisatgístic de rellevància, ja que és l’única zona de bosc mediterrani que es conserva amb eixa antiguitat, amb nombrosos arbres monumentals i espècies i varietats singulars. A més, es troba al límit amb l’horta conformant un veritable balcó o mirador a l’horta”.
Com es pot comprovar, es tracta de quatre actuacions diverses, però totes vinculades a l’entorn ambiental de l’horta. Este és un dels atractius de la proposta. D’altra banda, es valora de manera positiva la confluència a la zona d’altres projectes europeus, com ara el projecte atorgat ja a València ciutat en la primera convocatòria de l’Horitzó 2020, concretament a la zona de Benicalap; o l’Anell Verd metropolità que transcorre per esta zona de l’Horta Nord. També tenen una incidència a la zona el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València i el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litorral (Pativel).
L’Ajuntament de Meliana farà d’òrgan administratiu i, amb esta finalitat, els quatre ajuntaments han firmat un conveni marc. Hi haurà una primera selecció de projectes abans de l’estiu. Aquells que siguen triats hauran de presentar les propostes més elaborades i està previst que cap al novembre estiga la resolució definitiva. El període d’execució dels projectes finalment seleccionats serà de tres anys.