LA PRESSIÓ FISCAL MÉS ALTA DE LA COMARCA DURANT LA CRISI

Ahir, 1 d’octubre, els melianers i les melianeres vam haver de fer front al segon pagament de la contribució urbana (IBI). Una constatació de la important pressió fiscal i impositiva a què el Partit Popular de Meliana està sotmetent els melianers i les melianeres durant tots estos anys de crisi econòmica, precisament quan les famílies tenen més dificultats per a fer front al dia a dia.

Com explica el portaveu de Compromís, Josep Riera, “des del 2008 Compromís per Meliana estem denunciant que a Meliana estem pagant un tipus municipal de l’IBI molt elevat –hui encara del 0,80%, quan ja aleshores s’hauria d’haver fixat al voltant del 0,75%- amb relació amb els valors cadastrals que s’apliquen des del 2004”. En tots estos anys, el PP ha ignorat esta reclamació ciutadana i ha fet rebaixes ridícules, del 0,84% al 0,80%. Unes rebaixes que al remat el veïnat no ha percebut per la penalització extra que el govern popular de Rajoy aplica des del 2011 amb el RDL 20/2011, un augment del 6% més per a la majoria de vivendes de Meliana.

El resultat d’esta política fiscal del PP de Meliana ha quedat en evidència després que s’han publicat les dades comparatives per a tota la comarca de l’Horta, segons fonts del Ministeri d’Hisenda i la Gerència Regional del Cadastre. Així, el responsable valencianista denuncia que “a Meliana, des del 2009, el rebut de l’IBI s’ha incrementat 393,6 € de mitjana; prou per damunt de la mitjana comarcal, de 364,17 € per rebut. I ha mantingut un tipus municipal del 0,80% quan a la comarca la mitjana és del 0,68%”.

Esta política impositiva aplicada a Meliana encara s’entén menys si es té en compte que les arques municipals de l’Ajuntament de Meliana sempre han estat bastant sanejades i amb un deute acumulat que, històricament, sempre ha sigut raonable i controlat. Per això, Riera afirma que “ha sigut una mala política del PP recaptar a costa de pressionar la ciutadania per a obtindre superàvits pressupostaris importants des 2011 que només han servit per a fer pagaments extraordinaris i innecessaris als bancs, més de 400.000 €”. El regidor es referix a la normativa del govern de Rajoy que ha obligat diversos anys a destinar el superàvit a amortitzar deute, independentment de si la situació de les arques municipals era bona o roïna.