EL BLOC ORGANITZA EL CICLE ‘DONES AMB IGUALTAT’

El col·lectiu del BLOC de Meliana va organitzatar divendres passat, a la seu local, una xarrada-col·loqui amb el títol Llei de dependència, un dret de tota la ciutadania, a càrrec de Rosaura Pérez, membre de la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència, d’Encarna Lana Llopis, metgessa especialista en medicina familiar i comunitària i directora adjunta de l’àrea de geriatria de l’Hospital 9 d’Octubre de València; i de Mamen Gimeno Pérez, gestora de salut en una entitat col·laboradora de la Seguretat Social, i secretària nacional d’Igualtat del BLOC. L’acte va despertar l’interés de la ciutadania i va aplegar nomboses persones.

Com diu Mª Pilar Asensio, secretària local del Bloc, “va quedar ben clar que esta llei és universal i que ens pot afectar directament a totes i a tots. De fet, més de la meitat dels assistents tenien pròxima una persona dependent”. És per això que la informació aportada per les ponents va ser molt profitosa pel que fa als elements per a considerar una persona dependent, els tràmits administratius que cal seguir, el catàleg de servicis que es poden prestar i els problemes que estan sorgint en l’aplicació real de la llei.

Tal com van evidenciar les ponents, la responsable valencianista destaca “els dos problemes importants que s’estan produint en l’aplicació de la llei a la Comunitat Valenciana: els tràmits burocràtics s’eternitzen més de dos anys i els plans individualitzats d’actuació no s’estan aplicant amb eficàcia i rapidesa, tal com necesiten i reclamen les persones afectades”. Un aspecte nou que es va aportar, que no recull la llei, és la consideració especial que hauria de tindre la figura del cuidador o cuidadora, que en el cas de l’entorn familiar de la persona dependent suporta un pes físic i psicològic molt importants, i que normalment recau en les dones.

Finalment, Asensio recorda que “esta xarrada s’inclou en un cicle que hem anomenat Dones amb igualtat, que tindrà continuïtat amb dos xarrades més els dies 12 i 26 de juny amb temes com ara el llenguatge sexista i la discriminació retributiva entre homes i dones en el món laboral.