Reproduïm un interessant article de Rafael Beneyto publicat en el Levante-emv:

Rafael Beneyto

El nou sistema de finançament autonòmic proposat pel govern central no solventa la discriminació de l´hisenda valenciana. Els valencians seguirem suportant dèficit fiscal i el finançament per càpita rebut des de l´hisenda central ens situarà al darrer lloc entre les comunitats autònomes. Així els serveis bàsics com la sanitat, l´ensenyament, els serveis socials, i la dotació d´infraestructures seguiran sent deficients a casa nostra.

Recordem que per als valencians la situació prèvia a la revisió del sistema de finançament autonòmic és molt dolenta. Suportem un dèficit fiscal de 5.645 milions d´euros anuals (Balances fiscals de les comunitats autònomes amb l´administració pública central 2005, Institut d´Estudis Fiscals), és a dir, del total de recursos recaptats al País Valencià, aproximadament un 23% no son retornats, o vist d´altra forma, cada valencià aporta 1.200 euros en impostos anuals a l´hisenda central que no son reinvertits pel govern central al nostre país. El País Valencià és contribuent net a l´hisenda central en quantitats significatives (més del 6 % del PIB), malgrat tenir una renda per càpita inferior a la mitjana (Estudi de Funcas sobre finançament autonòmic publicat al mes de juny de 2009). Finalment el finançament per càpita rebut pels valencians amb el sistema de finançament autonòmic vigent fins ara, ens situava al darrer lloc entre les comunitats autònomes i molt lluny de la mitjana (291 euros per habitant a la liquidació del sistema de finançament autonòmic de 2007 presentat pel Ministeri d´Economia i Hisenda).

Les bases per a la reforma del sistema de finançament autonòmic que des de juliol de l´any 2008 s´han estat discutint entre el govern central i els autonòmics, en principi, ajudaven a millorar la situació dels valencians. Utilitzar el criteri de població per al repartiment dels fons recaptats per l´hisenda central i que ninguna comunitat autònoma es situe en finançament rebut per càpita per baix de la mitjana, eren les promeses del govern central. ¿Quin ha estat el resultat real al nou sistema de finançament autonòmic?.

Satisfer totes les pretensions de les diferents comunitats autònomes va estar qualificat pel ministre Solbes com resoldre un sudoku. Doncs bé, la proposta d´acord per a la reforma del sistema de finançament autonòmic lliurat pel Ministeri d´Economia i Hisenda el dia 12 de juliol, és un galimaties. Diferents fons, molts criteris, infinitat d´ajustos, quatre anys d´implantació definitiva, etc., i poques xifres clares. Malgrat això és relativament fàcil calcular un objectiu i mantenir criteris clars a la negociació amb el govern central.
Atenent la liquidació del sistema de finançament autonòmic de l´any 2007, situar a la mitjana de les comunitats autònomes el finançament per càpita del País Valencià, suposarien 1.422 milions d´euros més. Repartir els 11.000 milions d´euros que el govern central ha incorporat al nou sistema de finançament autonòmic, utilitzant el criteri de població (xifres de l´INE a l´1 de gener de 2007), ens aportaria als valencians 1.188 milions més. En total la reforma del sistema deuria millorar en 2.610 milions el finançament dels valencians.

El govern valencià de nou ha realitzat una estratègia de negociació amb el govern central molt pobra. Sols ha utilitzat un criteri, l´augment de població, i molt prompte va fer pública una xifra, 1.000 milions d´euros. No ha volgut consensuar amb la resta de forces politiques i amb la societat civil valenciana una proposta que negociar amb força amb el govern central. I així, l´espectacle ha estat dolentíssim, de 1.000 a 1.200, després a 1.400, fins arribar a 1.600 milions d´euros el darrer dia, i una vegada filtrades les xifres de les altres comunitats autònomes arribar fins els 2.400 milions d´euros.
El finançament autonòmic hauria d´haver centrat més l´atenció del govern valencià, i haver aconseguit la col·laboració de la societat civil valenciana per a una negociació ferma i contundent amb el govern central. 2.610 milions d´euros són una raó suficientment.


Analista financer i militant del BLOC d’Ontinyent

ENLLAÇ