Fa poques setmanes que s’han aprovat els últims pressupostos de la Generalitat que es podran executar complets en esta legislatura, i ja es pot fer un primer balanç de l’engany que el Partit Popular fa sistemàticament de les inversions dependents del govern autonòmic.



Els valencians i les valencianes, i concretament els melianers i les melianeres, estem farts de tanta propaganda mediàtica, de tanta promesa falsa, de tanta mentida, de tant mercantilisme barat i de tanta prebenda política. Després d’anys de govern del PP a la Generalitat, està quedant al descobert el que és una veritable estafa política.

Al 2003, el director general d’Infraestructures de la Generalitat presentava a l’Ajuntament el projecte de remodelació de l’estació del metro de Meliana, valorat en més de 3 milions d’euros. Molta parafernàlia, grans discursos, i nota de premsa de l’alcalde popular, Blas Devís, apuntant-se no se quin punt. Després de sis anys, l’única cosa que hem vist és un pegat de remodelació de les andanes de l’estació perquè càpien trens més llargs, però que han complicat la mobilitat i la comunicació tant dels viatgers mateixos com dels ciutadans de Meliana. I, ara, l’Ajuntament haurà de pidolar uns passos subterranis per a comunicar les dos parts del poble, ara més separades que mai per la via.

L’any 2009, la comunitat educativa de l’IES La Garrigosa de Meliana, farts de promeses incomplides, eixia al carrer per exigir millores en un centre on no s’havia actuat en profunditat des de la seua construció, fa més de 20 anys. La Conselleria d’Educació, i de nou l’alcalde Blas Devís, van prometre que l’estiu passat s’hauria executat ja un aulari nou. L’aulari, ni s’ha fet ni està previst que, de moment, es faça.

Continuant en l’àmbit educatiu, l’abandó de la Generalitat de l’ensenyament musical reglat ha provocat durant anys el conflicte amb el Conservatori Municipal de Meliana per les molèsties i el soroll. Sistemàticament, la Conselleria popular s’ha desentés de les peticions de la corporació municipal per a la construcció d’un nou edifici o de subvencions per a la insonorització de l’edifici. El resultat final, el tancament judicial si no s’insonoritzava l’edifici. La solució del PP, el tancament i la construcció d’un edifici nou, però -això sí- gràcies al finançament de l’Estat, gràcies al Pla E o pla Zapatero, encara que el Partit Popular de Meliana vulga amagar les vergonyes de la Generalitat ocultant d’on provenen els diners.

En els pressupostos de la Generalitat del 2006 apareixien 1,4 milions d’euros per a la construcció d’una rotonda i la millora de la seguretat viària i dels accessos a Meliana i Foios des de la CV-300 (l’antiga carretera de Barcelona). Han passat quatre anys i no s’ha fet res. Bé, sabem que esta inversió ja no apareix en els pressupostos de la Generalitat, i que el Partit Popular ha rebutjat l’esmena del BLOC perquè la incloguera enguany. Per tant, continuarem amb una carretera saturada i poc segura al seu pas per Meliana.

Una altra inversió subjecta a rifes, subhastes i retards és la construcció de la nova xarxa de sanejament a Meliana. Només començar esta legislatura, segons l’alcalde Blas Devís la construcció era imminet, i la inversió de més de 30 milions d’euros. Hui, encara no sabem res de l’inici de les obres, però sí sabem que la primera fase, que era de 6 milions d’euros, d’entrada serà només de 3,4 milions. Potser algun dia tindrem col·lector central, però ara ja és segur que no tindrem dipòsit regulador d’avingudes d’aigua.

Per concloure, hem de donar gràcies a la Generalitat perquè en les seues inversions per al 2010 ha tingut a bé incloure Meliana. Concretament, dos partides ridícules de poc més de 120.000 € per a pagar, encara, les obres de supressió del pas a nivell del cementari. Unes obres projectades al 2001, pressupostades per primera volta l’any 2004, iniciades al 2007, inaugurades el juliol passat, però que encara s’acabaran de pagar al 2010. Tot un exemple de la gestió dels populars. Això, sí, se m’oblidava: la culpa de tot sempre la té un altre, Zapatero; i en el cas de Meliana, el BLOC. Senyors i senyores del PP, com diria el rei Jaume I, “vergonya, cavallers, vergonya!”.

Josep Riera

Portaveu del BLOC de Meliana