L’última envestida contra l’espai agrícola i vital de l’horta s’està configurant amb forma de grans infraestructures, que la travessaran de dalt a baix i de terra endins cap a la mar, esquarterant-la allà per on passen. Així, al mes de març, el Consell de Ministres donava llum verd a l’adjudicació de les obres del tram de l’AVE València-Puçol. I ho feia sense tindre en compte les al·legacions dels ajuntaments, especialment el traçat alternatiu que vam proposar al seu dia seguint el recorregut del by-pass, que permetria salvar l’horta. Amb l’AVE, desapareixeran un bon grapat de fanecades de terra de llaurança al llarg de l’Horta Nord.



Estos dies, l’Ajuntament d’Alboraia informava als llauradors afectats per l’accés nord al port de València que potser no cobraran les expropiacions en diners, que ho faran en futurs i incerts drets d’edificació, que hui per hui no podran materialitzar. No entraré a valorar ara -en estos moments de crisi del sector de la construcció- està idea estrafolària i destrellatada, pròpia d’un alcalde que ha portat el seu ajuntament a la fallida. Simplement, em quede amb el fet que també l’horta d’Alboraia patirà un bon mos per la construcció d’este nou accés.

Paral·lelament, la Conselleria d’Infraestructures es reunia amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca per informar-los del traçat d’una altra carretera nova, la Via Parc Nord. Esta, en sentit oest-est, com si ens tancaren dins una bossa, des de Burjassot-Godella, fins la mar, passant per Montcada, Vinalesa, Foios i Albalat dels Sorells. Però això no serà suficient encara. Queda pendent el traçat de la CV-300 –l’antiga carretera de Barcelona- entre Albalat i València. Per on anirà finalment? Continuant el traçat actual del desbloment per l’horta de Meliana, Almàssera i Alboraia, com està projectat? O la desplaçaran per algun altre lloc? El ben cert és que serà una nova secció, una nova estocada per a la subsistència d’una activitat agrícola ja agonitzant.

Han passat 10 anys des que, al 2001, es va iniciar el moviment ciutadà de la Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’horta de València. Una iniciativa que el Partit Popular es va negar a tramitar i a discutir a les Corts Valencianes, tot i tindre l’aval de més de 100.000 signatures de suport de valencianes i valencians.

Un temps que, com hem anat veient, ha servit perquè les grans infraestrucures s’òbriguen camí, tràmit a tràmit, pels nostres termes però que, alhora, no ha servit perquè s’avançara en la protecció de l’horta. És patètic haver de comprovar com els jutges sentencien que no es poden posar més limitacions a les infraestructures perquè la nostra administració competent, la Generalitat, no ha aprovat cap fórmula de protecció per a este espai.

On està el Pla d’Acció Territorial de l’Horta? On estan els estudis previs, els estudis informatius, els estudis tècnics, els resultats dels processos de participació ciutadana, que havien de garantir una solució per a la protecció de l’horta? Sembla que el Partit Popular no té cap interés de presentar este pla de protecció. Senyors Camps i Cotino, només els queda un any de legislatura. Ens enganyaran de nou? Tornaran a deixar desprotegida l’horta davant les agressions d’un urbanisme en contra del territori i dels seus habitants?

El BLOC n’estem farts. Volem l’horta viva i protegida! I la volem ja! Per això, hi insistirem tant com calga. Així, diumenge, 30 de maig, organitzem un passeig a peu per l’horta de Meliana, Almàssera i Alboraia per a reivindicar-ne la protecció i la viabilitat econòmica i d’explotació. Estigueu atents a les informacions! Vos esperem!

Josep Riera

Portaveu del BLOC de Meliana