Els dies d’estiu se celebren les festes a la majoria pobles de la comarca i els veïns de l’Horta Nord es veuen i conversen mentre assisteixen als diferents actes. En eixes converses, com es lògic, es parla de la situació dels pobles en relació els uns amb els altres. Resulta sorprenent comprovar com ha canviat la percepció respecte de Meliana. Frases com “Meliana ja no és el que era” o “Escolta, de capitaleta comarcal, res de res”, i també “Meliana està en decadència”, resumeixen una sèrie de fets que s’han produït al llarg de la legislatura.


Meliana havia aconseguit ser el centre comercial de l’Horta Nord gràcies a l’empenyiment de l’Associació de Comerciants (la MAC) i de l’Ajuntament per potenciar el comerç local amb una gran activitat promocional de les vendes al poble i a la comarca. La creació de la MAC fou l’eix bàsic de l’impuls del comerç i, la principal iniciativa, la celebració de la Fira Comercial i Agrícola de Meliana i de l’Horta Nord (FIMEL 2000), pionera a la comarca. La falta d’idees noves del govern del PP i voler capitalitzar FIMEL simplement com a aparador propagandístic propi, tot deixant a la MAC i al Consell Agrari un paper secundari, han fet disminuir l’assistència, la participació i l’atractiu de la Fira. A més, en estos anys molts pobles ens han imitat i han creat les associacions de comerciants i les seus fires comercials, i algunes ja ens han superat quant a organització, visitants i participació del comerç local. Tot això està repercutint seriosament en la consideració del comerç de Meliana com a referent per a les compres dels veïns de l’Horta.


Les activitats de la Regidoria de la Dona també eren un referent comarcal. En concret, l’Espai Dona fou el primer que es va crear a la comarca i les activitats i l’atenció als problemes de les dones eren molt ben considerats. Desgraciadament, el PP ha tancat l’Espai Dona i els Serveis Socials són ara un totus revolutum després de continus canvis de personal, despatxaments i contractació dels servicis amb empreses externes. Especialment cridanera ha sigut la contractació irregular en el departament de la vicesecretària del PP de Meliana, sense cap procés de selecció.


I no ens oblidem de l’oferta cultural de l’Ajuntament a través de l’Institut Municipal de Cultura (IMC). Meliana era capdavantera a la comarca quant a activitats culturals: programació teatral, escoles de dansà, teatre o música, associacions musicals i culturals, etc. En tota la legislatura, l’Ajuntament no ha volgut acabar d’insonoritzar el saló d’actes de l’antic conservatori, que ja havia començat l’equip de govern anterior amb un pressupost de 95.000 €, ni de construir un saló d’actes en condicions i amb capacitat suficient al nou edifici del conservatori que s’ha construït amb el Pla Zapatero. A l’Ajuntament del PP no li importa la cultura dels xiquets i de la resta de veïns de Meliana que, per continuar tenint activitats, han d’anar a representar les obres de teatre de les escoles, en vergonyosa peregrinació, pels pobles de la comarca (Foios, Massamagrell, Massalfassar i Almàssera). Tampoc li importa que la banda de música o la rondalla no tinguen un local on fer els concerts. La banda hagué de fer un concert l’hivern passat al carrer i els músics hagueren de dur-se mantes per a no gelar-se.


Sobre el tema de les festes de Meliana, no afegirem res. Qui vulga podrà constatar la pobra realitat durant estos dies i extraure’n conclusions, ja que estem celebrant-les.


No ens hem d’estranyar que, amb estos fets, que són ben coneguts, la gent tinga la sensació real que, amb la legislatura del PP que ja s’acaba, Meliana done mostres de decadència.

Vicent Ahuir Cardells

Regidor del BLOC de Meliana