AL·LEGACIONS A L’ESTRATÈGIA TERRITORIAL DE LA CV

El 30 de setembre finalitza el període d’exposició pública de l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana elaborat per la Conselleria de Media Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Un document que recull 25 objectius estratègics als quals el BLOC de Meliana ha presentat diferents propostes d’al·legacions davant l’Ajuntament perquè siguen aprovades.


Com exposa Josep Riera, portaveu del BLOC, “hem aportat al document el que ha sigut el nostre posicionament, i en molts casos el del mateix Ajuntament, en diferents aspectes com ara l’AVE i el corredor mediterrani, l’alliberament del peatge de l’AP-7, la modernització de la línia 3 del metro, la protecció i el futur de l’horta, i el sanejament i la depuració de les aigües, entre d’altres.


Així, pel que fa als objectius de la logística, la connectivitat i les infraestructures, el BLOC insistix en l’oportunitat històrica de potenciar el corredor mediterrani, tant per a mercaderies com per al transport de viatgers. En este sentit, es resalten els aspectes estratègics de la ubicació d’una estació intermodal a l’aeroport de Manises i la construcció d’un by-pass ferroviari per a l’àrea metropolitana de València, com proposa l’associació empresarial multisectorial europea FERRMED. També proposa modernitzar la línia 3 del metro amb la doble via, el soterrament de les vies pels nuclis urbans i la remodelació de les estacions, per tal de millorar les comunicacions i la mobilitat amb València i la comarca, tot completant-ho amb la connexió, amb autobús, de les línies 1 i 3 del metro i la C-6 de rodalies de Renfe, entre Montcada i el nucli de Roca (Meliana).


Segons exposa el responsable valencianista, “el by-pass ferroviari permetria salvar l’horta i potenciar econòmicament este espai agrícola, com s’ha fet tradicionalment, però també s’orbri un potencial important en els àmbits turístic i comercial”. Per això, i d’acord també amb el que es planteja en el Pla d’Acció Territorial de Protecció de l’Horta de València (PATPHV), es fan diverses propostes als objectius del patrimoni ambiental, el litoral, el turisme i el paisatge. Pel que fa a un tema sensible com l’aigua, es proposa la reutilització de les aigües tractades a les depuradores d’Alboraia i la Pobla de Farnals i el compromís de la Generalitat a executar la xarxa de clavegueram de Meliana, d’acord amb el projecte de l’Entitat de Sanejament d’Aigües (EPSAR).


Finalment, en l’objeciu de València, que inclou Meliana, el document fa la proposta estratègica del clúster de la música i de les arts escèniques. És en este punt que, com diu Riera, “el BLOC proposa definir un mapa d’escoles i conservatoris de música i dansa i que la Generalitat en garantisca la viabilitat efectiva”, especialment ara que s’han reduït considerablement les subvencions, fet que posa en perill la continuïtat de molts centres, i ha generat el malestar en l’associacionisme musical de la Comunitat Valenciana.