LA FIRA AGRÍCOLA I COMERCIAL DE MELIANA


BLOC-Compromís ha presentat en la Comissió Organitzadorade Fimel, la Fira Agrícolai Comercial de Meliana, un document de reflexió, anàlisi i impuls d’este espai de promoció econòmica que, enguany, suposarà l’edició que fa catorze, la més antiga d’estes característiques a l’Horta Nord.

Com afirma Josep Riera, portaveu de BLOC-Compromís, “estem davant d’un moment excepcional per la situació de crisi econòmica, que exigix replantejar i reorientar els projectes. Això suposa arriscar, invertir i innovar per a aconseguir els objectius, també en Fimel ”. El grup polític se centra en quatre àmbits d’actuació: els professionals, els comerços i les iniciatives agrícoles que interessa que hi participen, la programació d’activitats més adequada per als dies de fira, la promoció de l’esdeveniment i els recursos econòmics i professionals que s’hi han de destinar.

Per al responsable valencianista “una assignatura pendent de Fimel és la implicació del sector de la restauració de Meliana. En el document es fan diferents propostes com ara la ruta de la tapa, un concurs gastronòmic o diferents iniciatives de promoció com ara el sorteig de diversos dinars o sopars als establiments del municipi”. Meliana compta amb un nombre significatiu de locals de restauració reconeguts a la comarca que suposen un pol d’atracció important de visitants. També hi ha propostes concretes per als sectors tradicionals de l’alimentació, com ara els forns, les pastisseries o les carnisseries; o sectors industrials com ara les arts gràfiques.

L’altre àmbit de referència de Fimel és l’agrícola i, com diu Riera, “s’ha d’apostar per promoure, a més de les activitats agrícoles tradicionals, aquelles iniciatives que es recollien en el Pla d’Actuació Territorial de Protecció de l’Horta de València, algunes de les quals ja estan funcionant a Meliana”. Actuacions com ara donar a conéixer les varietats agrícoles locals o les experiències d’agricultura ecològica, potenciar els canals de comercialització local a través de les botigues hortofrutícoles i la cooperativa agrícola del municipi o l’impuls d’altres usos terciaris vinculats a l’horta relacionats amb l’agroturisme, l’agroeducació, les botigues de l’horta o negocis de restauració associats a les explotacions agràries.
El document es fonamenta en diferents dades que emmarquen l’evolució dels últims anys pel que fa a la població i l’activitat econòmica i comercial a Meliana, i la seua zona d’influència immediata. I conclou que, pel nombre d’activitats, el tamany del municipi, la ubicació i altres aspectes, Meliana continua tenint els elements necessaris per a ser pol d’atracció i centre comercial, professional i agrícola de la comarca si s’aposta per una veritable promoció.