CAL ADEQUAR-LOS A LA PARTICULARITAT URBANA DE ROCA

Compromís per Meliana ha presentat una moció perquè l’Ajuntament de Meliana sol•licite a la Gerència Regional del Cadastre una ponència parcial dels valors cadastrals per al nucli de Roca, atés que la seua particularitat i realitat urbanística fan que el desenrotllament i el creixement siga lent, atés també el poc creixement poblacional. Això fa que, durant molts anys, terrenys que hui encara són camps d’horta productiva, i probablement durant bastants anys més, estiguen pagant una contribució urbana (IBI) no ajustada a la realitat.

Com exposa Josep Riera, portaveu de Compromís, “esta mateixa situació va justificar que l’Ajuntament iniciara el procés d’una ponència parcial de valors per a alguns polígons del nucli de Meliana, però el govern municipal no va incloure el nucli de Roca”. D’eixa sol•licitud de ponència, la Gerència ha aprovat uns nous valors per a la unitat d’execució núm 1 del PGOU, vigent des de 1991, que no està executada. És el mateix cas del nucli rural de Roca, el Pla de Reforma Interior i Millora (PRIM) del qual encara no s’ha executat i que, per les particularitats del nucli, tindrà un desplegament lent i complex. Com diu el responsable valencianista “això fa que els veïns i veïnes de Roca propietaris dels camps inclosos en el PRIM no consideren just els 23 anys que estan pagant com a solars terrenys que hui encara són camps d’horta, i que això continue allargant-se en el temps”.

prim-rocaCal recordar que el Tribunal Suprem ja s’ha pronunciat en este sentit sobre una sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura, i fixa una doctrina d’interpretació que té caràcter vinculant per a tot l’Estat espanyol. Eixa sentència entén que gravar amb l’impost urbà terrenys que no deixen de ser agrícoles podria suposar “una vulneració del principi de capacitat econòmica”, tal com recollia Levante-emv en l’edició del 31 de juliol de 2014.

Finalment, Riera entén que “la petició dels propietaris i les propietàries inclosos en el PRIM de Roca és justa i s’ha de resoldre. A més, el fet que l’Ajuntament haja fet un procés recent de ponència de valors cadastrals ha de permetre que este nou procés que es demana siga més ràpid”. Este procés permetria complir amb allò que ha dictaminat el Tribunal Suprem.