MENYS CONTAMINANT I MILLOR PER A LA SALUT

La Regidoria de Media Ambient i Energia de l’Ajuntament de Meliana ha iniciat un projecte mediambiental i energètic pilot consistent en la progressiva substitució de l’enllumenat públic per a aconseguir tres objectius: millorar la salut, protegir el medi ambient i continuar amb l’estalvi energètic i econòmic.

Amb esta finalitat, l’equip tècnic municipal va triar, entre diferents propostes i estudis lumínics, el de PC-AMBRE. Uns llums d’alta tecnologia que permeten il·luminar més, contaminar menys l’espai i protegir el medi ambient, ja que no projecten llum cap a l’espai i permeten tindre un cel net de nit; i no atrauen els insectes, perquè són d’espectre ataronjat i per tant càlides. Alhora, este tipus de llum no molesta tant a la retina i es recomana en persones que tenen determinades malalties oculars. Cal destacar també que era l’oferta més econòmica i polivalent, i que l’actuació també ha obeït a una demanda ciutadana de millorar la il·luminació dels carrers.

Com explica el regidor de Medi Ambient i Energia, Pere Cano, “hem començat el projecte fent una prova pilot en dos carrers de diferent amplària i circulació. Concretament, el carrer Colom, més estret, amb leds de 40 w i a tres metres i mig d’altura; i un tram del carrer Batalla Carraixet, més ample i amb més trànsit, amb leds de 60 w i a cinc metres“.

Estos llums són els que s’estan implantant en espais de gran valor ecològic. En este sentit -manifesta el regidor- “nosaltres també ens les mereixem, ja que l’horta és un espai de valor ecològic”. El projecte seguirà eixamplant-se progressivament, i ja n’està prevista l’aplicació dins de les actuacions de rehabilitació de la plaça del Pou. És interessant destacar que estos leds es poden incorporar a la majoria de les lluminàries actuals a partir de l’elaboració d’un motle, depenent de cada tipologia, que s’hi adapta.

Per ara, com diu el responsable de l’àrea, “en el seu conjunt els resultats estan sent positius, tot i que a molts ciutadans els xoca el nou color més ataronjat“. Este aspecte és totalment comprensible i és un cas que passa sovint quan s’efectuen canvis de color o d’il·luminació. Ja va ocórrer quan es va canviar de color de les làmpades de mercuri a sodi i, després de sodi als leds blancs que hi ha actualment al poble.