FINS DIUMENGE, ACTIVITATS A MELIANA I A ROCA

Divendres de vesprada es va inaugurar l’edició que fa vint de la Fira Agrícola i Comercial de Meliana (FIMEL) amb molta expectació. En aquesta ocasió, l’acte inaugural va estar a càrrec del secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, i les direccions generals relacionades amb la temàtica de la fira, Rosana Seguí com a directora general de Comerç, Artesania i Consum i David Torres com a director general de Desenvolupament Rural. A més, hi van estar presents diputats i diputades, alcaldes i regidors i regidores de la comarca, a més del secretari general de La Unió, Carles Peris. Prèviament s’havia realitzat la recepció de les autoritats i de les persones homenatjades a l’Ajuntament, on fan firmar en el llibre d’or. Enguany, s’ha homenatjat la Farmàcia Gloria Gil, el llaurador Ramon Ruiz de Roca i l’entitat Casino La Amistat.

Per a l’alcalde de Meliana, Josep Riera: “són vint anys de fira en què hem anat incorporant iniciatives, propostes, activitats i projectes per a reforçar dos dels pilars econòmics del municipi que ens identifiquen, el comerç i l’agricultura, als quals hem afegit ara el turisme per mitjà del pla de governança i dinamització turística de Turisme Carraixet ”. Nous reptes i nous projectes de cara al futur que són evidents en els prop de 60 estands del recinte firal que acullen molts comerços locals, però també iniciatives punteres i especialitzades de la comarca que veuen en Fimel un aparador molt interessant que els motiva a participar per primera vegada o a repetir l’experiència. En aquest sentit, la directora general de Comerç, Rosana Seguí, destacava ”la solidesa de la fira de Meliana, que és exemple per a altres iniciatives del sector. Des de la Generalitat apostem per el comerç local i de proximitat com a sector econòmic que representa un model de pobles i ciutats que volem mantindre. Per això tractem de facilitar les ferramentes perquè els comerços puguen adaptar-se a la realitat socioeconòmica i als reptes del futur, especialments els vinculats a l’era digital i de l’electrònica”. Precisament, la Conselleria d’Economia ha subvencionat l’estudi i l’anàlisi del comerç de Meliana que ha d’ajudar a marcar les estratègies i les actuacions del futur.

Respecte de l’agricultura, el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, va destacar “les iniciatives que, de manera pionera, Meliana està portant endavant i que han d’ajudar a posar en valor el treball que els llauradors i les llauradores fan a l’horta, en uns moments tan importants i tan delicats per a l’agricultura mediterrània en un món globallitzat”. Iniciatives com la marca Productes Horta de Meliana; el Mercat de la Terra de Roca, la setmana gastronòmica Menja’t Meliana, vinculada als productes de temporada de l’horta, o la formació contínua als llauradors i llauradores i en l’oferta de l’IES La Garrigosa. El secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, va destacar: “la Generalitat prioritza el suport econòmic a les iniciatives que beneficien la ciutadania i els sectors econòmics que formen part de la nostra realitat i que són motor del progrés del poble valencià”.

Les activitats continuen el cap de setmana. Dissabte de vesprada, teatre infantil amb l’obra ‘Xuferies’ de Peloki, demostracions de Colpbol i el concert de la Banda Juvenil de l’Associació Amics de la Música. Diumenge de matí s’inaugura a Roca la temporada del Mercat de la Terra de Roca, de productes ecològics i artesans. Al recinte firal, hi haurà una concentració de boixeteres i tallers per a xiquets a càrrec de Somriures. De vesprada, l’actuació molt esperada del grup Els Jóvens, gran triomfador de l’última edició dels Premis

Ovidi de música en valencià, que compta amb un integrant del poble i que posarà el punt final a la fira. També a Roca, durant tot el cap de setmana, es pot visitar una de les escultures efímeres del festival Miradors de l’Horta de Turisme Carraixet.