A l’hora de valorar les promeses electorals i els compromisos d’un govern, no hi ha res com fer un test d’algun d’aquells aspectes que afecten el benestar del conjunt de la ciutadania. Tradicionalment, uns bons indicadors són els àmbits de la sanitat, l’educació o qualsevol altre vinculat.

En els últims anys, amb la finalitat d’incentivar la natalitat en una zona que té l’índex més baix de tot Europa, hem pogut comprovar com, sobretot en períodes electorals, s’han fet propostes d’ajudes econòmiques molt diverses per a estimular les parelles a tindre fills.

Així, no hi ha res com l’experiència personal per a comprovar el grau d’acompliment de les promeses electorals dels diferents partits que aspiren a governar. Ara farà quatre mesos de la meua paternitat i he pogut extraure algunes conclusions ben il·lustradores en este sentit. La principal, el govern popular del senyor Camps és expert a fer grans anuncis mediàtics i electoralistes, amb xifres milionàries, que després queden en no res.

Al 2007, calfant l’ambient electoral, el govern Zapatero anunciava la mesura de premiar la paternitat/maternitat amb 2.500 €. En pocs dies, el senyor Camps s’apressava a anunciar que els valencians i les valencianes encara eixiríem més beneficiats perquè la Generalitat aportaria 4.000 € més. Just al mes del naixement del meu fill, l’Estat ens va ingresar els 2.500 €, i ara és l’hora que dels diners promesos pel molt honorable president de la Generalitat no en sabem res.

Una altra de les mesures estrela, una pagueta mensual durant un temps determinat per a ajudar en les despeses familiars que comporta l’arribada d’un menut. El president Zapatero es va comprometre amb 100 € mensuals durant els primers tres anys. Diners que, puntualment, arriben al nostre compte bancari. La resposta del president Camps, –i jo més-, 400 € al mes per a les famílies amb xiquets de 4 i 5 anys. He fet la comprovació i, de nou, la promesa del molt honorable ha quedat al 2009 en una pírrica deducció total de l’IRPF de 270 € per un fill menor de 3 anys i de 418 € per un fill de 4 a 5 anys. Fa uns mesos, els nostres governants es despenjaven amb la promesa que, amb la nova llei valenciana de Protecció de la Maternitat, les dones embarassades rebrien 600 € al mes des del primer dia de gestació. La llei ja està aprovada. Alguna dona embarassada em podria confirmar que li ingressen eixos 600 € al mes? Jo hi he preguntat i… res de res.

Finalment hi ha el bo escolar infantil per a pagar les escoletes de 0 a 3 anys. Este curs ens hem trobat amb la sorpresa que, respecte del curs passat, el bo s’ha reduït un 25%. Això vol dir que els pares i les mares estem pagant ja entre 25 € i 67 € més que el curs passat. Això, tenint en compte que prop del 50% de la despesa total per l’escolarització de 0 a 3 anys prové dels fons de l’Estat, que transfereix als governs autonòmics, 11,3 milions d’euros al 2009 per a la Comunitat Valenciana.

Tot plegat, en allò que sí que influeix en el benestar del conjunt de la ciutadania, tota una sèrie de mentides i d’incompliments de promeses electorals i de compromisos del senyor Camps i del seu govern, més preocupats a vestir amb trages de 1.500 € o a fer-se la foto conduint un Ferrari. Perquè, això sí, pel que fa als tan amanits grans esdeveniments se’ls ompli la boca de dir allò d’això ho pague jo…, però amb els diners de tots els valencians i de totes les valencianes.


Josep Riera

Portaveu del BLOC de Meliana