PER L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA AL MUNICIPI DE MELIANA

En la sessió ordinària de ple de juliol celebrada este dimarts, l’Ajuntament de Meliana ha aprovat l’adhesió al Pacte d’Alcaldies que promou la Unió Europea per a l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables. Un objectiu estratègic de la Unió que té com a finalitat la reducció d’un 20% de les emissions de CO2 al 2020. D’una banda es tracta de contrarestar l’escalfament global i els efectes del canvi climàtic i, de l’altra, aconseguir una major autonomia energètica d’Europa atesa la dependència actual d’altres països i continents. La firma del pacte és l’aportació de Meliana a la consecució d’este objectiu.

Com diu l’alcalde, Josep Riera (Compromís), “l’adhesió a este pacte suposarà, entre altres, l’elaboració d’un pla d’acció d’eficiència energètica (PAES) al nostre municipi i l’accés a finançament europeu molt estructurat amb esta finalitat”. Això permetrà donar continuïtat a les actuacions que l’Ajuntament ve realitzant des del 2002 en este àmbit dins d’un projecte més global i més eficaç. El primer pas ara serà l’elaboració d’una auditòria d’emissions de CO2 al municipi.

A més, el responsable municipal manifesta que “amb l’adhesió al Pacte d’Alcaldies, els temes d’eficiència energètica també s’inclouran en el document de revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Meliana que s’està elaborant“. Sobretot perquè el pla d’acció ha d’inclore propostes en l’àmbit de la mobilitat, l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables, aspectes relacionats molt directament amb el planejament urbanístic local.

L’Ajuntament de Meliana ja disposa de personal tècnic administratiu adscrit a l’Oficina Tècnica d’Urbanisme per a constituir l’estructura administrativa necessària per a gestionar els compromisos que s’assolixen amb l’adhesió al pacte, com ara la tècnica de medi ambient. D’altra banda, en els pressupostos del 2016 es dotarà una partida per a la realització de l’auditoria d’emissions.

Cal recordar que esta és la tercera volta que l’adhesió al Pacte d’Alcaldies es porta al ple de l’Ajuntament. El govern anterior del Partit Popular presidit per Pedro Cuesta va votar en contra en dos ocasions, mentre que ara, amb el nou govern de Compromís i PSOE, ha sigut l’única força política que no li ha donat suport en abstindre’s. El Pacte d’Alcaldies europeeu per l’eficiència energètica va sumant adhesions dels municipis valencians, ara del de Meliana.