EL QUOEFICIENT MUNICIPAL PASSARÀ DEL 0,74 % AL 0,71%

En compliment del marc pressupostari 2017-2019 acordat al mes de març pel govern municipal, l’Ajuntament va aprovar en el ple d’ahir una reducció de l’Impost de Béns Immobles (IBI), la contribució urbana, per al 2017. Concretament, es fa una rebaixa del tipus impositiu del 0,74 % al 0,71 %, el més baix que ha tingut mai l’Ajuntament de Meliana.

Com explica la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Hisenda, Maria Pilar Asensio, “el govern municipal estem portant endavant una política fiscal equilibrada i planificada que pondera la baixada de la pressió impositiva sobre la ciutadania i alhora garantix l’equilibri pressupostari de l’Ajuntament.”. La reducció ara aprovada suposarà uns 100.000 € menys d’ingressos en els pressupostos del 2017.

La responsable municipal recorda que “en el 2016, la major part dels rebuts de l’IBI ja han tingut una rebaixa, que ara repetim per al 2017“. Enguany, l’aplicació de l’IBI ja ha suposat uns 65.000 € menys d’ingressos que al 2015. Així, l’any que ve la rebaixa acumulada serà d’uns 165.000 €.

Esta mesura també es contemplava ja en l’informe econòmic i financer que l’Ajuntament va aprovar al maig per l’incompliment de la regla de gasto durant el 2015. Un incompliment que, constata Asensio, “es va produir per la mala planificació i la mala gestió del govern anterior del Partit Popular, tal com es recollia en l’nforme de l’interventor municipal del 18 de maig“. En aquell informe, es destacaven com a dos de les causes principals de l’incompliment haver fet una reducció massa dràstica, en només un any, dels ingressos per l’IBI. I també no haver previst en els pressupostos del 2015 els diners per a la compravenda de la casa cantonera del carrel del Sol amb el carrer la Garrigosa, que hui ja està enderrocada. Dos exemples clars d’una mala planificació.

La regla de gasto és una limitació imposada pel Govern de l’Estat des del 2012 que impedix als ajuntaments gastar més que l’any anterior, més enllà d’una taxa de variació que l’any 2015 era de l’1,3 %.