POEMES I PINTURES MARCADES PER LA CULTURA ORIENTAL

L’Institut Municipal de Cultura de Meliana (IMC) acull, fins al 10 de novembre, una exposició del pìntor local Vicent Bayarri de la Paz. L’última d’una àmplia trajectòria consolidada que ara s’endinsa en la cultura oriental de la Xina, que ha seduït l’artista en els últims anys. De fet, Bayarri de la Paz des de fa quatre anys ha realitzat nombrosos viatges a aquelles terres per endinsar-se en la cultura i la llengua xinesa. Com destaca el president de l’IMC i regidor de Cultura, Pere Cano, “era inevitable que el traç, els caracters, la iconografia o la minimització del color i de les textures xineses acabaren influint en la trajectòria pictòrica de Vicent. Una obra que, en este cas, està acompanyada d’uns altres tants poemes”. La iconologia occidental i mediterrània es traslladen al món oriental i esguiten els postulats estètics. Els resultats són molt significatius

image6

En este sentit, destaca la reinterpretació que conté Les tres Gràcies Xineses d’una tradició artística de la mitologia grega que no existix en el món oriental i que Bayarri de la Paz introduïx en el seu imaginari. Trasllada a orient Eufrosine, Talia i Aglaia i les ha dotades d’una imatge fins ara desconeguda en la història de l’art. Per a sorpresa d’Orient i d’Occident, les aïlla -sempre havian sigut representades juntes-, i les individualitza amb rostres que contravenen alguns cànons. Com expressa l’autor “Les tres Gràcies, en essència, són una meditació sobre un tema universal i constant, el pas del temps”. La singularitat és que en este cas cada una de elles, com en cadascú de nosaltres, inclou este determinisme: la joventut i/o l’alegria, la bellessa i/o l’harmonia, i la seducció i/ola  intel·ligència.

L’altra gran aportació és el paisatge, on podem observar la simplificació del traç, de la textura i de l’explosicó cromàtica que sempre han caracteritzat l’obra de Bayarri de la Paz. Uns paisatges que evoquen La ruta de la seda com una meditació sobre la ruta, la trajectòria del ser humà. Una metàfora de les dificultats, de les vicisituds per a trobar-se amb ell mateix. És a dir, la identitat sotmesa a l’arbitri de la naturalesa.

Finalment, el responsable cultural municipal destaca que “des de l’IMC busquem fer-nos ressò de les inquietuds, les trajectòries i les tendències dels creadors i les creadores locals i comarcals, i oferir-los les millors condicions per a mostrar la seua obra”. En este sentit, a més de l’atractiu de la sala, cal destacar l’edició acurada del catàleg i la personalització de les inauguracions. En este ocasió, amb música oriental xinesa, intèrpretada pel professor de Músiques del món del Conservatori Superior de Música i Dansa de València, Rafa Navarro, i la intèrpret de fluta tradicional xinesa Blanca.