INCLOU LA REDUCCIÓ DE TRES PUNTS DE L’IBI FINS AL 0,71%

L’Ajuntament de Meliana ha aprovat amb els vots a favor de Compromís i el PSOE, l’abstenció de l’Assemblea Ciutadana i el posicionament en contra del Partit Popular, els pressupostos municipals per al 2017 de 6,6 milions d’euros. La part més important correspon al capítol de personal, amb 3,6 milions; mentre que la despesa corrent prevista és de prop de 2 milions d’euros. El capítol de subvencions i transferències corrents és de 523.388 € i, per a inversions, hi ha previstos 458.000 €.

Com explica l’alcalde de Meliana, Josep Riera, “són uns pressupostos equilibrats que permeten desplegar l’acció de govern i, alhora, reduir la pressió impositiva abaixant l’IBI; i també tancar l’exercici sense cap endeutament”. Així, les inversions previstes garantixen l’aportació municipal en el cas que el Ministeri d’Hisenda aprove l’estratègia europea EDUSI, anomenada ViuHo, elaborada conjuntament amb els ajuntaments de Foios i Albalat. I s’inclou la reducció del quoficient de l’Impost de Béns Immobles, que passa del 0,74 % al 0,71 %, fet que suposarà uns 80.000 € menys d’ingressos.

Els pressupostos permeten fer una primera modificació de la Relació de Llocs de Treball, vigent des del 2013, ajustant-la a les obligacions legals i a algunes de les necessitats de l’Ajuntament. Així, per exemple, es crea la plaça de tresorer, es recupera per sentència judicial la plaça de tècnic de promoció del valencià i s’amplia fins al 100% la jornada de l’arquitecta municipal, fins ara al 60 %. En este sentit, l’alcalde afirma que “esta modificació de la RPT, els canvis en el sistema de productivitats i gratificacions o les ajudes socials, permetran avançar en una millor gestió dels recursos humans municipals”.

La despesa social serà molt important amb 550.000 € en Serveis Socials i 893.000 en Educació. Així, si en el 2016 es féu un esforç important per a implementar el projecte Xarxa Llibres de la Generalitat, en el 2017 serà el reforç de l’equip base de Serveis Socials, amb una aportació important de la Generalitat. En esta àrea, també hi ha prevista l’adaptació de la llar del jubilats com a Centre Integral de Majors.

El gros de les inversions s’han previst per a vials públics, amb 200.000 €, la remodelació de les piscines municipals, 36.000 €; edificis municipals, 30.000 €; la intervenció al palauet de Nolla, 30.000 €; el clavegueram, 24.000 €; camins rurals i hors socials, 31.000 €; o l’administració electrònica, 20.000 €.

El màxim responsable manifesta que, “enguany, totes estes actuacions es voran implementades en la mesura que es concrete el superàvit pressupostari previst per al 2016, el Fons de Cooperació Municipal inclòs per la Generalitat en els pressupostos del 2017, i la resolució de la convocatòria de l’estratègia europea EDUSI”.

D’altra banda, hi ha tota una sèrie de projectes que s’estan definint per diferents administracions -que tenen incidència al municipi-, que determinaran la concreció de les actuacions. Com ara els plans d’acció territorial de l’horta i del litoral; l’Anell Verd metropolità o la rotonda d’accés a Meliana des de la CV-300, projectes inclosos en els pressupostos de la Generalitat del 2017; o la construcció del pavelló cobert multiusos per part de la Conselleria d’Educació i Esport.