‘LA IAIA’, DE FRANCESC CORET, ESCULTOR LOCAL DE PRIMERS DEL S XX

L’Ajuntament de Meliana, per mitjà de l’Institut Municipal de Cultura (IMC), ha adquirit una nova escultura per a la col·lecció de la Mostra de Belles Arts de Meliana (Mosmel). Es tracta de l’obra ‘La iaia‘, de l’escultor local de primers del segle XX, Francesc Coret Bayarri.

El president de l’IMC i regidor de Cultura Pere Cano destaca el fet que “per a la col·lecció era important comptar amb esta obra, ja que va ser premiada amb la Medalla d’or en l’Exposició Regional de València del 1909”. Es tracta d’una representació de la mare de l’artista amb una néta en braços. Les dos figures es contraposen i es complementen. La dona es presenta amb un rostre reflectit amb realisme i tendresa treballat per la vida, és expressiu i seré; mentre que la menuda aporta les faccions suaus i llises. El conjunt transmet molta delicadesa en el tractament de les superfícies i els volums.

La Junta Rectora de l’IMC, en la sessió del 12 de desembre passat, va acordar l’adquisició d’una reproducció en bronze de l’original en escaiola propietat del fill de l’escultor, Amadeu Coret. Com explica el regidor, “Francesc Coret, juntament amb Juli Benlloch Casares, Josep Maria Rausell Montañana i Rafael Cardells Camarlench conformen una generació que té un protagonisme important en Mosmel”. Este grup, com es recull en el llibre ‘Quatre artistes de Meliana. Una generació‘, de Carmen Pinedo Herrero i editat per l’IMC, van assolir reconeixement a l’època, tenen obra important i van tindre rellevància al municipi. De fet, el 1917 van crear el Cercle Artístic Instructiu.

Finalment, el president manifesta que “esta és una de les primeres iniciatives, d’altres que vindran seguit, seguit, que pren l’IMC després que l’Ajuntament li va encomanar la gestió de Mosmel i el seu impuls.” Ara mateix, ja s’està treballant en la incorporació de més obra, en diverses actuacions a les instal·lacions que alberguen la mostra i, el que és més important, ja s’està en contacte amb Patrimoni de la Generalitat per tal de fer una valoració de la col·lecció de pintures i escultures de l’Ajuntament de Meliana.