EN UN ANY, S’HAN REDUÏT 36.664 kW/h

Des del 2018, l’Ajuntament de Meliana té instal·lat el sistema GemWeb, de gestió energètica, per als diferents punts de subministrament públics de titularitat municipal, que sumen un total de 81.

Com explica l’alcalde, i responsable d’Urbanisme, Josep Riera, “l’eficiència energètica i la reducció d’emissions de CO2 són objectius del Pacte d’Alcaldies europeu, al qual l’Ajuntament està adherit, i de l’estratègia europea ViuHo que vam elaborar amb els ajuntaments d’Albalat dels Sorells i Foios ”. En aquest sentit, la institució municipal està implementant diferents ferramentes i està realitzant actuacions per a assolir els objectius, que són: la transformació digital del centres de subministrament i de l’enllumenat públic per a un major control i eficiència, el control total centralitzat dels punts de subministrament per mitjà de la geolocalització; i disminuir el consum i augmentar l’estalvi amb l’optimització dels recursos.

Així, com destaca el màxim responsable, “en un any hem aconseguit una reducció del consum elèctric públic en 36.664 kW/h, en passar dels 808.716 kW7h del 2017 als 772.052 kW/h del 2018, una reducció del 4,5%, que ha suposat un estalvi per a l’Ajuntament de 5.460,75 €”. L’aplicació permet descobrir anomalies en el consum i les potències; analitzar i controlar tots els punts de subministrament que posseeix l’Ajuntament, l’elaboració d’informes periòdics de l’evolució dels consums, imports o rendiment; l’automatització dels processos de facturació i la validació amb l’objectiu d’estalviar temps i evitar costos; i inventariar i geolocalitzar els subministraments.

Finalment, com remarca Riera, “la idea es poder traslladar el model de funcionament i control a la resta de subministraments del municipi per a tindre’n una radiografia com més completa millor i millorar-ne la gestió”. Un treball que s’implementarà en els pròxims mesos.