“A Rafelbunyol, per la via no habitual”. Així rebien els usuaris i les usuàries del metro l’avís, per mitjà de les dos trompetetes de megafonia instal·lades recentment, que els dos combois del metro encreuaven a l’estació de Meliana, com si totes i tots els allí presents hagueren de tindre l’obligació de conéixer les pautes de circulació habitual del metro. Tan senzill com és senyalitzar clarament les dos vies com a Via 1, la principal, i Via 2, la secundària, i fer-hi referència en funció de les necessitats de circulació. Una anècdota que constata la improvisació amb què s’executen les decisions d’ordenació i d’actuació en la gestió de la xarxa del metro.


A primers d’enguany, el BLOC de Meliana hem rebut la contestació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) al nostre escrit, avalat amb 1.000 firmes de suport, en què reclamàvem millores urgents a l’estació del metro de Meliana quant a mobilitat, personal a l’estació, informació i seguretat.


La contestació ha sigut molt pobra i molt decebedora, a més de la constatació d’un engany per part dels governants del Partit Popular, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Meliana.Respecte de l’eliminació del personal de l’estació, segons FGV respon “a la implantació d’un nou model d’atenció al client”. Sembla que els més de 10.000 habitants de Meliana no en som prou perquè FGV hi destine una persona que atenga la gent i les incidències que s’hi produïxen de manera habitual, com ara problemes amb les màquines expenedores, incidències en la circulació i els encreuaments, expedició de bitllets especials, horaris, etc.


Potser podríem parlar-ne si l’estació de Meliana comptara amb unes instal·lacions modernes i adequades, però no és el cas. Encara no fa dos anys, es van ampliar les andanes per a acollir combois més llargs perquè càpia més gent, ja que, en no haver modernitzat la línia amb la doble via fins a València des que es féu al 1896, no es pot augmentar la freqüència de pas dels trens.


El ben cert és que amb l’ampliació de les andanes s’han reduït els passos de vianants a l’estació i s’hi ha dificultat molt la mobilitat, fins i tot la comunicació entre les dos parts del poble separades per la via. Així, respecte del soterrament del metro a Meliana, la remodelació de l’estació promesa el 2003 o els passos subterranis anunciats recentment, només promeses i més promeses incomplides per l’alcalde de Meliana, Blas Devís.


Però, i les qüestions fàcils i ràpid d’executar? Respecte de la senyalització, ja n’he posat algun exemple a l’inici de l’article, tot i que FGV ens diu que “complix tots els requisits”; i que no instal·la panells lluminosos informatius per por al vandalisme. I jo em pregunte, i per què no n’instal·len almenys un dins l’estació?


Potser amb l’arribada recent de l’AVE els valencians i les valencianes hem aconseguit un guany important quant a millora de les comunicacions i la consecució d’un transport modern de llarga distància, però el ben cert és que en el transport de metro i de rodalia, que és el que utilitzem els melianers i les melianeres de forma habitual i majoritària, estem molt endarrerits. És la constatació del fracàs dels governs del Partit Popular que, ja posats, també es podria anunciar per les dos trompetetes de la megafonia de l’estació del metro de Meliana.

Josep Riera
Portaveu del BLOC de Meliana